top of page

 "Alle ernstige ziekten gaan hand in hand met een laag waterstof- en zuurstofgehalte. Gebrek aan zuurstof en waterstof in lichaamsweefsel is een   duidelijke indicatie voor een ziekte. Het is tevens de eigenlijke oorzaak van alle degeneratieve ziekten."  Dr. Stephen Levine,  Ph.D., Moleculair-Bioloog en geneticus  

Foto van schrijverCorpus Air EWOT zuurstoftherapie

"Brainfog" of "hersenmist" na coronabesmetting: vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen


Een vaak gehoorde klacht na COVID is “brainfog” of “hersenmist”. Er zijn inmiddels duizenden mensen met dezelfde problemen. Ze kregen COVID, ze herstelden, maar niet helemaal.


Brainfog is een verzamelnaam voor een brede waaier aan klachten, van vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen tot angst, neerslachtigheid en slapeloosheid. Het is alsof er een mistwolk in je hoofd hangt. Je kan niet meer helder denken.


Een vaak gehoorde klacht na Covid is brainfog of hersenmist. Zuurstoftherapie kan helpen.
Last van brainfog of hersenmist na coronabesmetting?
Of het coronavirus de hersenen kan binnensluipen is nog niet duidelijk, al zijn er wel studies die wijzen op “neuro-invasie”. “Bij 25% tot de helft van de overleden patiënten vond men bij de autopsie viraal materiaal in de hersenen", zegt neuroloog Paul Boon (UZ Gent). “Het gaat wel om kleine, beperkte studies."

Het coronavirus hoeft niet zélf binnen te dringen in de hersenen om daar schade aan te richten. Het kan dat ook langs een omweg doen, door een ontstekingsreactie in gang te zetten.
Veroorzaakt COVID ontstekingen in de hersenen?

De vraag is niet alleen òf het virus kan doordringen tot in de hersenen. De vraag is ook: als het tot in de hersenen geraakt, wat doét het daar dan? Ook op die vraag hebben we nog geen duidelijk antwoord.


"Als je kijkt naar de hersenscans van covidpatiënten, dan lijkt het coronavirus geen massale vernietiging aan te richten in de hersenen", zegt neuroloog Paul Boon. "Bij infectie met het rabiësvirus en het herpes-simplexvirus is er vaak wél grote schade.”

Toch zou het kunnen dat het virus bij sommige patiënten de hersenen binnendringt en vervolgens beschadigt. Opvallend is dat veel patiënten smaak- en reukverlies ervaren, in combinatie met geheugenproblemen.

Wie last heeft van geheugenproblemen na een covid infectie hoeft echter niet in paniek te raken. Het gaat voorlopig slechts om hypotheses en veel harde bewijzen zijn er niet.


HET CORONAVIRUS EN ONTSTEKINGSREACTIES

Wetenschappers onderzoeken ondertussen ook een andere hypothese. Het coronavirus hoeft niet zélf binnen te dringen in de hersenen om daar schade aan te richten. Het kan dat ook langs een omweg doen, door een ontstekingsreactie in gang te zetten.

Ontstekingen zijn op zich niet slecht. Ze zijn een normale reactie van je lichaam wanneer het zich verweert tegen bijvoorbeeld een virus of een bacterie. Als je besmet wordt met het coronavirus, dan is ontsteking dus heel normaal. Zodra je lichaam de indringer bedwongen heeft, verdwijnt de ontsteking. Helaas is dat niet altijd het geval. Soms worden ontstekingen chronisch en dat is wél ongezond. Het wordt gelinkt aan een lange lijst aandoeningen, van hart- en vaatziektes tot kanker, Alzheimer en depressie.


In sommige gevallen raken ook de hersenen ontstoken. De immuuncellen van de hersenen, de zogenaamde microglia, komen dan in actie. Die microglia kan je vergelijken met een conciërge die rommel opruimt en die de boel in de gaten houdt.




Het probleem is dat die conciërge soms bruut te werk gaat. Hij veroorzaakt tijdens zijn opruimwerk vaak collaterale schade. Gezonde hersencellen worden vernietigd, verbindingen tussen neuronen worden beschadigd, giftige stoffen gaan circuleren in de hersenen. Zo'n ontsteking in de hersenen gaat vaak samen met concentratie- en geheugenproblemen en met vermoeidheid. Patiënten voelen zich lusteloos en uitgeput. Mensen voelen zich vaak moe en lusteloos als hun hersenen ontstoken zijn. Het is bekend dat chronische ontsteking mensen moe maakt in de wetenschappelijke literatuur is er echter nog weinig of niets te vinden over chronische ontstekingen bij mensen met langdurige COVID. Dat moet dringend verder onderzocht worden. Dat onderzoek zal er zeker komen, maar toch is de kans klein dat binnenkort één eenvoudige verklaring gevonden wordt die alle klachten verklaart. De puzzel is waarschijnlijk complexer, met veel verschillende stukjes: genetische factoren, het immuunsysteem, het zenuwstelsel, de longen, de darmflora, levensstijl, trauma, psychologische factoren… Het speelt allemaal een rol bij langdurige COVID.


Zuurstof is een universeel medicijn en is van vitaal belang voor alle fysiologische functies van het menselijk lichaam. Het op natuurlijke wijze verhogen van de zuurstofconcentratie ondersteunt het zelfherstellend vermogen.


 De opname van zuurstof in het lichaam veilig verhogen in alle weefsels, organen en de hersenen kan een grote bijdrage leveren aan preventie en herstel van gezondheid.
De ontstekingsremmende kracht van zuurstof is ongekend.

Zuurstoftherapie heeft al decennia lang positieve resultaten opgeleverd bij depressieve klachten en pijnklachten, en is bevorderlijk voor spijsvertering, bloedcirculatie, geheugen en geestelijk en lichamelijk uithoudingsvermogen. De opname van zuurstof in het lichaam veilig verhogen in alle weefsels, organen en de hersenen kan een grote bijdrage leveren aan preventie en herstel van gezondheid.


Dr. Otto Warburg (Nobelprijswinnaar in 1931 en 1934) zei, " Als ons inwendige milieu zou veranderen van een zuur, zuurstofarm milieu, in een alkalisch zuurstofrijk milieu, zouden virussen, bacteriën en schimmels niet kunnen leven"
98 weergaven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page