top of page

INHALATIE VAN WATERSTOFGAS EN BEROERTE: WAT U MOET WETEN

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 40.000 mensen een beroerte. Dit aantal omvat zowel herseninfarcten als hersenbloedingen. Beroertes zijn een belangrijke oorzaak van overlijden en langdurige invaliditeit.


Uit studies blijkt dat het inademen van H2-gas direct na een beroerte, naast de gebruikelijke medische zorg, het herstel van patiënten veel beter en sneller maakt. Dit is goed nieuws voor de vele Nederlanders die dit jaar mogelijk een beroerte krijgen.


Waterstofgastherapie kan voordelig zijn bij aandoeningen zoals hersenbloeding en beroerte
H2- Waterstofgastherapie kan voordelig zijn bij aandoeningen zoals beroertes of hersenbloeding

Volgens de Hersenstichting  is een beroerte de tweede doodsoorzaak bij vrouwen en de derde doodsoorzaak bij mannen in Nederland. Het is tevens de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. De kans is groot dat u of iemand die u kent door deze aandoening is getroffen.


Gelukkig hebben recente studies aangetoond dat het inademen van waterstofgas de primaire behandeling van beroertes kan aanvullen én het herstel én de prognose van patiënten met een beroerte aanzienlijk kan verbeteren.


Waterstof werkt als een therapeutische antioxidant door cytotoxische zuurstofradicalen te reduceren

Wanneer waterstof in het bloed aanwezig is, gedraagt het zich als een spons, die de giftige zuurstofsoorten absorbeert en de schade vermindert die ontstaat door gebrek aan zuurstof (NATURE MEDICINE)




Onderzoek naar waterstofgas (H₂) heeft in de afgelopen jaren veel belangstelling gekregen vanwege zijn neuro protectieve eigenschappen. Sommige studies suggereren dat waterstofgas anti-oxidatieve en ontstekingsremmende effecten kan hebben, wat voordelig kan zijn bij aandoeningen zoals beroertes of hersenbloeding.


Waarom al dit onderzoek en waarom H2- waterstof?

Bij beroertes kan de schade die ontstaat door een gebrek aan zuurstof en de daaropvolgende ontstekingsreacties aanzienlijk zijn. Waterstofgas kan helpen om deze schade te verminderen door juist de schadelijke reactieve zuurstofsoorten (ROS) te neutraliseren en ontstekingsreacties te moduleren.


Voor patiënten die een beroerte hebben gehad, kan vroegtijdig ingrijpen letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood. Hoe eerder de behandeling komt, des te vollediger wordt verwacht dat patiënten zullen herstellen.


Volgens een studie in de Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases, hielp het inademen van waterstofgas bij het herstel van patiënten na een beroerte aanzienlijk.


Voor de studie werden 50 patiënten met een beroerte onderzocht. Ze werden binnen 24 uur na het begin van hun symptomen naar het ziekenhuis gebracht. De helft van de patiënten kreeg standaard medische behandeling (de controlegroep), terwijl de andere helft naast de gebruikelijke zorg ook twee keer per dag gedurende een uur waterstofgas inhield.
Gedurende een periode van 2 weken werden dagelijkse observaties van de vitale functies, bloedchemie, fysiotherapie-indexen, MRI-beeldvorming en NIHSS- of National Institute of Health Stroke Scale-scores van elke deelnemer geregistreerd.
NIHSS-scores bieden een gestandaardiseerd hulpmiddel voor het diagnosticeren van neurologische stoornissen bij patiënten met een beroerte. Deze scores evalueren parameters zoals gezichtsvermogen, gezichtsverlamming, belangrijke motorische vaardigheden, spraak en aandacht.

Onderzoekers hebben ontdekt dat patiënten die waterstofrijk gas inademden, naast hun gewone medische behandeling, MRI-beelden hadden die minder ernstige afwijkingen vertoonden en sneller weer normaal werden dan die van de controlegroep.


Bovendien toonden patiënten in de H2-groep een significante verbetering in NIHSS-scores en fysiotherapie-indexen gedurende de onderzoeksperiode van twee weken in vergelijking met de controle patiënten.


Deze gegevens lieten zien dat de patiënten in de H2 - groep een grotere kans hadden dan de patiënten in de controlegroep om binnen twee weken na een beroerte hun dagelijkse activiteiten weer op te pakken.


Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd die aantonen dat wanneer waterstof wordt toegediend tijdens een verwonding zoals een hartstilstand, de schade veel minder is.




Duidelijk zichtbare afname in hersenschade, na behandeling met waterstof
Hersenschade van het gebied in het rood is afgenomen naar het gebied in het blauw, vanwege de behandeling met waterstof via de beademingsmachine

Dit artikel toonde bijvoorbeeld aan dat wanneer waterstof werd gegeven aan dieren met vergelijkbare hersenschade, de hersenschade afnam van het gebied dat in het rood is weergegeven (controles) naar dat in het blauw, vanwege de behandeling met waterstof. In dit onderzoek werd waterstof op dezelfde manier toegediend: via de beademingsmachine en het ECMO-membraan.


Kan waterstof ook preventief werken voor beroerte?

Er is onderzoek dat suggereert dat waterstof (H₂) gunstige effecten heeft op de gezondheid, waaronder neuroprotectieve eigenschappen. Waterstofgas heeft antioxidatieve eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van oxidatieve stress, wat een belangrijke factor is bij de ontwikkeling van verschillende aandoeningen, waaronder beroertes.


Hoewel sommige studies in proefdieren en kleine klinische onderzoeken veelbelovende resultaten hebben laten zien, is er nog niet genoeg overtuigend bewijs om te concluderen dat waterstof preventief werkt tegen beroertes bij mensen. Meer grootschalige en goed gecontroleerde studies zijn nodig om de effecten van waterstof op beroertes en andere neurologische aandoeningen beter te begrijpen.


Het is ook belangrijk om te benadrukken dat preventie van beroertes voornamelijk gebaseerd is op een gezonde levensstijl, zoals een gebalanceerd dieet, regelmatig lichaamsbeweging, het vermijden van roken, het beheersen van bloeddruk en cholesterolniveaus, en het beheersen van diabetes. Bij de laatste 3 ( het beheersen van bloeddruk cholesterol en diabetes) wijst onderzoek uit dat waterstof ook hier een belangrijke ondersteuning kan zijn.



 

De unieke Corpusair EWOT zuurstoftherapie sets, waterstoftherapie machines en Vitamine D-3 lampen zijn waardevol om verschillende redenen:


  1. Verbeterde zuurstofopname: EWOT sets zijn ontworpen om de zuurstofopname tijdens lichaamsbeweging te verhogen. Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de doorbloeding, de algehele conditie, het uithoudingsvermogen en versnellen van herstel na het sporten.


  2. Bescherming tegen oxidatieve stress: Waterstoftherapie staat bekend om zijn antioxidant eigenschappen en neuro-protectieve effecten. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het beschermen van cellen tegen oxidatieve stress en het bevorderen van een beter herstel na inspanning.


  3. Vitamine D optimalisatie: is cruciaal voor de immuun functie, botgezondheid en algehele welzijn. Het gebruik van vitamine D lampen kan helpen om de niveaus van deze belangrijke vitamine te verhogen, vooral bij het ouder worden, en in gebieden met beperkte zonlichtblootstelling.


  4. Ondersteuning van genezing: Voor optimale celgezondheid is voldoende zuurstof cruciaal voor energieproductie, terwijl water (en daarmee waterstof) essentieel is voor hydratatie en chemische reacties in de cellen. Waterstof en zuurstof zijn daarmee direct afhankelijk van elkaar.


  5. Veiligheid en gebruiksgemak: Alle genoemde methoden en apparaten zijn ontworpen met veiligheid als prioriteit, zijn gemakkelijk (thuis) te gebruiken, waardoor ze toegankelijk zijn voor een breed scala aan gebruikers.


Samengevoegd kunnen deze technologieën synergistisch werken om de algemene gezondheid te beschermen en te verbeteren, het herstel te versnellen en de kwaliteit

van leven te verhogen.



Comments


bottom of page