Wanneer vermoeidheid niet overgaat
Moe zijn we allemaal wel eens. Na een dag hard werken of een periode van spanning op werk of thuis. Meestal gaat deze vermoeidheid over als de oorzaak ervan weg is en men wat rust heeft kunnen nemen. Door te rusten en wat te sporten, krijgt men vaak energie wel weer terug.
Maar wat te doen als de vermoeidheid aanhoudt? Als die niet verdwijnt en zelfs niet minder wordt? Zelfs na maanden niet. Wanneer men niet uitgerust wakker wordt en sporten alleen maar verder uitput?
Het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) is een diagnose die wordt gebruikt voor myalgische encefalomyelitis (ME). Myalgische encefalomyelitis betekent letterlijk met spierpijn (myalgie) gepaard gaande ontsteking van het ruggenmerg en/of de hersenen (encefalitis). Veel mensen vinden de naam ME/CVS verwarrend.
De medische wereld gebruikt liever de naam Chronisch Vermoeidheidsyndroom (CVS), omdat ontstekingen in de hersenen en ruggenmerg nooit aangetoond zijn.
Soms wordt het burn-out syndroom gebruikt als synoniem van ME/CVS. Een belangrijk verschil is echter dat de aanwezige klachten bij ME/CVS eerder zijn toe te schrijven aan lichamelijke oorzaken, zoals chronische infecties. Bij het burn-out syndroom zijn de belangrijkste oorzaken vooral psychisch van aard, zoals overbelasting op het werk en een negatief zelfbeeld.
Het hoofdkenmerk van ME/CVS is de inspanningsintolerantie: een relatief geringe inspanning leidt al tot uitputting, waarbij bovendien het herstel langer dan 24 uur duurt.
Veel voorkomende symptomen van ME/CVS zijn:
-
Vermoeidheid en uitputting (al bij enige inspanning)
-
Malaise, pijn, krachtverlies en duizeligheid
-
Neurologische klachten zoals concentratie- en geheugenproblemen
-
Gevoelige cervicale of axillaire lymfeklieren;
-
Spierpijn
-
Hoofdpijn die qua vorm, patroon en ernst nieuw is
-
Slaap waar de patiënt niet van uitrust
-
Pijn in verschillende gewrichten zonder zwelling of roodheid.
Wat te doen bij een vermoeidheidssyndroom of het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS)?
Helaas is er geen „pil” om het vermoeidheidssyndroom en het chronische vermoeidheidssyndroom te bestrijden. Omdat het bij een vermoeidheidssyndroom waarschijnlijk gaat om een uitvloeisel van een andere ziekte of een bijverschijnsel van een chronische ziekte, zal het vermoeidheidssyndroom uitsluitend verdwijnen wanneer de oorzaak genezen wordt.
Het is daarom van belang dat mensen die te maken hebben met een vermoeidheidssyndroom of een CVS, lichaamseigen maatregelen tegen uitputting, vermoeidheid en slaapstoornissen treffen. Juist hier kan de ontstekingsremmende zuurstoftherapie EWOT een belangrijke bijdrage leveren.
Wat doet EWOT zuurstoftherapie?
Als het zuurstofniveau wordt verhoogd, nemen de cellen extra zuurstof op en leveren die af aan onze weefsels. Afvalgassen en gifstoffen worden efficiënter verwijderd, ontstekingen nemen af en cellen beginnen beter te functioneren.
De effecten en voordelen van een hoger zuurstofniveau:
-
Een beter welbevinden en meer levensvreugde
-
Minder vermoeid
-
Sneller herstellen na inspanning
-
Reductie van pijnklachten
-
Een betere slaap en minder slaapstoornissen
-
Een beter prestatievermogen
-
Een terugkerende motivatie en een betere vitaliteit
EWOT ZUURSTOFTHERAPIE
EENVOUDIG EN SNEL
15 MINUTEN VOOR UW GEZONDHEID
Ontstekingsremmende zuurstoftherapie is bijzonder eenvoudig en kan door iedereen worden toegepast. Ze wordt in vele sport- en geneeskundige praktijken ingezet. Het grootste voordeel biedt de therapie op de lange termijn bij thuisgebruik. Het is een van de meest effectieve behandelmogelijkheden ter verhoging van het zuurstofniveau.
Slechts 15 minuten per sessie, een paar keer per week.
ZO EENVOUDIG KAN HET ZIJN ZOVEEL
VOOR UW GEZONDHEID TE DOEN.